Autorzy badania dowiedli, że poziom transferu przeciwciał jest niski - pomimo tego, że kobiety w ciąży mogą wytwarzać duże ilości przeciwciał, wynika z badań, których wyniki opublikowanow roczniku pt. “The Pregnancy Meeting”.

Naukowcy wskazali, że kobiety w ciąży są zdolne produkować w swoim organizmie bardzo liczne przeciwciała wirusa SARS-CoV-2, ale ich poziom maleje podczas przesyłania do dziecka za pośrednictwem pępowiny i łożyska.

Reklama

Według ustaleń duża zdolność do wytwarzania immunoglobuliny typu G (IgG), jednego z głównych białek odpornościowych w organizmie człowieka, a także innych przeciwciał neutralizujących koronawirusa, występuje nawet w przypadku ciężarnych kobiet, które przechodzą Covid-19 w sposób bezobjawowy.

ZOBACZ AKTUALNY STAN SZCZEPIEŃ PRZECIWKO COVID-19 W POLSCE>>>

Jak poinformowała Naima Joseph z amerykańskiego Uniwersytetu Emory, członkini SMFM, opublikowane badanie jest pierwszym na świecie, wykazującym poziom antyciał wytwarzanych przez organizm kobiet ciężarnych. Sprecyzowała, że wzięły w nim udział 32 pacjentki zainfekowane koronawirusem.

Amerykańska badaczka wskazała, że we krwi wszystkich poddanych badaniu kobiet chorych na Covid-19 pojawiła się immunoglobulina G, a także inne przeciwciała neutralizujące SARS-CoV-2.

- Z kolei we krwi pępowiny IgG występowała już u 91 proc. kobiet, a przeciwciała neutralizujące wirusa jedynie u 25 proc. - powiedziała Naima Joseph.

Według amerykańskiej badaczki w najbliższych tygodniach naukowcy przeprowadzą analizy, których celem będzie wykazanie dlaczego do organizmu dziecka przekazywane są tylko niewielkie ilości przeciwciał.