Znakomicie odchudza, ale nie tylko. Zalety topinamburu
2309 Pomaga na dolegliwości trawienne - usprawnia perystaltykę jelit, m.in. dzięki zawartości inuliny. 100 g dostarcza zaledwie 73 kcal; zawiera jedynie 0,01 g tłuszczu oraz 1,6 g błonnika.

Shutterstock
2310 Topinambur zawiera magnez i witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, m.in. działają przeciwstresowo oraz podnoszą zdolność koncentracji oraz zapamiętywania.

Shutterstock
2311 Topinambur obfituje w żelazo, wapń i magnez.

Shutterstock
2312 Zawiera inulinę, która pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi, jak również obniża poziom cholesterolu HDL.

Shutterstock
2313 Polecany w przypadku schorzeń sercowo-naczyniowych. Dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie tętnicze.

Shutterstock
2314 Sok otrzymany z bulw może być stosowany w leczeniu hemoroidów, zapalenia spojówek, powiek i skóry, jak również w leczeniu owrzodzeń oraz oparzeń.

Shutterstock
2315 Można go gotować, piec, smażyć, blanszować, a także jeść na surowo jako dodatek do sałatki warzywnej.

Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Komentarze (6)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze