10 superproduktów na poprawę odporności. Warto je teraz jeść
1 Najbardziej skuteczny jest czosnek. Działa on antybakteryjnie i antywirusowo. To zasługa dużej zawartości allicyny – substancji niwelującej drobnoustroje. Wystarczy ząbek czosnku dziennie, by wzmocnić odporność. Warto też jeść czosnek, gdy czujesz drapanie w gardle, czyli masz pierwsze objawy infekcji. Jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemnego zapachu, pokrój czosnek na małe kawałki i połknij je jak małe tabletki
Shutterstock
2 Zawiera probiotyki, czyli „dobre bakterie”, które wzmacniają odporność, gdyż nawet 70-80 proc. komórek odpornościowych znajduje się w jelitach. Wystarczy jeść łyżkę jogurtu naturalnego dziennie (najlepiej rano), by wzmocnić organizm
Shutterstock
3 Jedzenie gorącego rosołu to chyba najstarsza metoda na pokonanie przeziębienia. Ważne by był przygotowany na kościach, a nie z tzw. kostki rosołowej. Dzięki temu jest pełnowartościowy - zawiera cenne aminokwasy (m.in. glicynę, prolinę, argininę) i składniki mineralne (m.in. magnez, fosfor, siarkę), które wzmacniają odporność. Dobre efekty obserwuje się już po spożywaniu filiżanki rosołu trzy razy w tygodniu
Shutterstock
4 Szpinak wzmacnia odporność, działa krwiotwórczo i przeciwzapalnie. Jest bogaty w kwas foliowy, witaminę C, potas i magnez. Terapeutycznie działa już kubek uduszonego szpinaku spożywany co najmniej dwa, trzy razy w tygodniu
Shutterstock
5 Słyną z antynowotworowych właściwości. Skutecznie też oczyszczają wątrobę i detoksykują organizm. Obfitują w witaminę C. Wzmacniają odporność, jeśli spożywamy je przynajmniej dwa razy w tygodniu
Shutterstock
6 Warto zjeść pół grejpfruta, kiedy czujemy pierwsze objawy przeziębienia – leczą dolegliwości i hamują rozwój infekcji. Najzdrowsze są odmiany czerwona i różowa, bo zawierają likopen, który zwiększa odporność organizmu
Shutterstock
7 Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczno. Ponadto pobudza krążenie, co pomaga w szybkim rozgrzewaniu organizmu, zwłaszcza po spacerze w mroźny dzień. Warto dodawać cynamon do napojów (np. kawy) i dań (np. owsianki) każdego dnia
Shutterstock
8 Jest bogaty w witaminę C, A oraz likopen. Dzięki temu zwalcza wolne rodniki, jak również zapobiega zakażeniom i zmniejsza stan zapalny organizmu. Jako że zimą trudno kupić arbuzy, dobrze jest sięgać po pomidory, które również zawierają dużą ilość likopenu
Shutterstock
9 Mówi się, że to znakomite afrodyzjaki. Ale skutecznie wzmacniają także odporność, m.in. dzięki dużej zawartości cynku
Shutterstock
10 Warto dodawać je do sałatek, dań z makaronem i pizzy. Zawierają bowiem dużą ilość witaminy D, która ma udowodnione działanie wzmacniające odporność. Poza tym są źródłem cynku. Zaobserwowano, że grzyby zwalczają wirusy i bakterie
Shutterstock