Reklama

Reklama

Reklama
Warszawa

Reklama

Reklama

Pakiet witamin prosto z natury. Owoce i warzywa, które warto jeść

27 września 2015, 22:01
„Każda osoba, dla której zdrowie i prawidłowe odżywianie ma znaczenie, powinna zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią ilość warzyw i owoców w diecie oraz częste spożywanie tych produktów. Oczywiście nie oznacza to, że należy rezygnować z innych produktów, takich jak produkty zbożowe, kasze, nabiał czy ryby i mięso. Niemniej jednak to właśnie warzywa, owoce i ich przetwory, w tym soki owocowe i warzywno-owocowe dostarczają nam w głównej mierze witamin, składników mineralnych, błonnika oraz składników bioaktywnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu w swoich działaniach Światowa Organizacja Zdrowia bardzo mocno podkreśla, że dziennie powinniśmy spożywać min. 400 g warzyw i owoców w pięciu porcjach. Można przyjąć, iż jedną z porcji może być sok” – powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia
„Każda osoba, dla której zdrowie i prawidłowe odżywianie ma znaczenie, powinna zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią ilość warzyw i owoców w diecie oraz częste spożywanie tych produktów. Oczywiście nie oznacza to, że należy rezygnować z innych produktów, takich jak produkty zbożowe, kasze, nabiał czy ryby i mięso. Niemniej jednak to właśnie warzywa, owoce i ich przetwory, w tym soki owocowe i warzywno-owocowe dostarczają nam w głównej mierze witamin, składników mineralnych, błonnika oraz składników bioaktywnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu w swoich działaniach Światowa Organizacja Zdrowia bardzo mocno podkreśla, że dziennie powinniśmy spożywać min. 400 g warzyw i owoców w pięciu porcjach. Można przyjąć, iż jedną z porcji może być sok” – powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia / Shutterstock
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety.

Powiązane

Reklama
Reklama

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Zobacz

Reklama

Reklama
Reklama