Kiedy burczy w brzuchu... To wcale nie musi być głód!
1 Ślina zawiera mucyny - białka zapewniające jej właściwości nawilżające i poślizgowe. Mucyny pokrywając zęby i dziąsła, spełniają też funkcję ochronną - zapobiegają przyleganiu patogenów. Mało jest ich w trakcie snu, kiedy w jamie ustnej produkowana jest niewielka ilość śliny. Z tego powodu warto myć zęby przed snem i po pobudce. Dzięki temu pozbędziemy się również nieświeżego oddechu
Shutterstock
2 Proces trawienia zaczyna się już w ustach, i to od pierwszego kęsa. Wówczas produkcja śliny (która trwa nieprzerwanie przez całą dobę i dochodzi do litra dziennie) się zwiększa. Ślina zawiera wapń wzmacniający zęby, hormony płciowe, a także opiorfiny - związki chemiczne o działaniu przecibólowym. Te ostatnie są szczególnie aktywne w trakcie i po posiłku, dlatego pomaga ukoić ból gardła
Shutterstock
3 Pokarm trawiony jest w żołądku przeciętnie 2-5 godzin. Proste węglowodany, tj. cukier, "rozbijane" są przez około dwie godziny. Ale już stek może zalegać w żołądku aż 6 godzin. To dlatego po posiłku bogaty w w węglowodany szybciej czujemy przypływ energii, za to dania mięsne sycą nas na dłużej
Shutterstock
4 Jeśli do żołądka trafi surowe jajko, przechodzi tam procesy podobne do tego, jakbyśmy je gotowali. Kwasy żołądkowe biorą udział w przetwarzaniu jajka jakby na jajecznicę. Natomiast funkcję soków trawiennych można porównać do tego, jak działa proszek do prania czy płyn do mycia naczyń - zawierają enzymy trawienne, które rozpuszczają tłuszcz
Shutterstock
5 Najczęściej słyszymy je, gdy jesteśmy głodni. Ale nie zawsze. Gdy nie jemy wystarczająco długo, na przykład dwie godziny, żołądek i jelito cienkie są względnie puste. Wówczas tzw. skurcze głodowe opróżniają żołądek z resztek pokarmowych i to właśnie te skurcze można usłyszeć (nie są tłumione, bo w przewodzie pokarmowym brak treści). Burczenie w brzuchu może też być związane z przemieszczaniem się znajdujących się w nim gazów. Więcej gazów jest, gdy szybko spożywamy posiłki, jemy wzdymające produkty (tj. kapusta, fasola) oraz słodycze
Shutterstock
6 Średnio potrzebny jest jeden dzień na to, by jedzenie przeszło całą drogę trawienia "od widelca do toalety". Jeśli ten proces trwa osiem godzin, mówimy o szybkiej przemianie materii. Może też trwać trzy i pół dnia - wówczas mówimy o wolnym trawieniu
Shutterstock