Papryka dodaje urody, ser pomaga schudnąć. Dietetyczne fakty
1 Obfitują w witaminę C, która hamuje procesy starzenia się skóry. Zawarte w nich karotenoidy poprawiają koloryt cery. Po kilku tygodniach regularnego spożywania papryki i marchewki skóra jest gładsza i ciemniejsza. Serwis dailymail.co.uk podaje wyniki badania, które wykazało, że wystarczy codziennie jeść jedną paprykę (dowolnego koloru) i pić 150 ml soku marchwiowego przez sześć tygodni, by efekt był zadowalający
Shutterstock
2 Zawiera dużą ilość wapnia, który podkręca metabolizm i ułatwia spalanie tłuszczu. Poza tym obfituje w białko, które ułatwia odchudzanie. Twaróg dodatkowo syci na dłużej, więc unikamy jedzenia kalorycznych przekąsek
Shutterstock
3 Zapomnij o słodkich napojach energetyzujących. Lepszym sposobem na wzmocnienie ciała po ćwiczeniach jest wypicie mleka. Zawiera dużą ilość wapnia, witaminy B2 i A, jak również białko, które jest niezbędne do odbudowy włókien mięśniowych
Shutterstock
4 Zawierają dużą ilość błonnika i są niskokaloryczne, więc sprzyjają odchudzaniu. Znajdujące się w nich polifenole chronią przed alzheimerem, schorzeniami układu krążenia i obniżają poziom cholesterolu
Shutterstock