Na czym smażyć i z czym gotować? Zdrowe oleje
1 Olej rzepakowy ma 6 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do 14,3 proc. w oliwie z oliwek. Zawiera dziesięć razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i 50 proc. więcej witaminy E. Jest jednym z najzdrowszych olejów. Trudno się jednak na nim smaży, bo szybko się pali. Dlatego nadaje się przede wszystkim do potraw gotowanych i smażonych krótko
Shutterstock
2 Wyciąg z białym miąższu kokosów, to jest prawie 50 procent kwasu laurynowego, "zdrowsze" nasyconych kwasów tłuszczowych. Stały w temperaturze pokojowej, więc nie może być stosowany do sałatek, ale jego wysoka temperatura dymu idealnie nadaje się do gotowania. EXPERT WERDYKT: Choć to 86,5 procent tłuszczów nasyconych, badania sugerują, tłuszczów nasyconych w kokos może być szybciej zużyta przez organizm i jest mniej prawdopodobne, aby być przechowywane w tłuszczu. Jednak używać z umiarem.
Shutterstock
3 Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga obniżyć ryzyko chorób serca. Niestety, nie za bardzo nadaje się do smażenia, bo zawarte w nim kwasy tłuszczowe są bardzo delikatne i wrażliwe na wysoką temperaturę. Olej z orzechów włoskich powinien być stosowany na zimno, do polewania potraw bezpośrednio na talerzu i jako składnik sałatek
Shutterstock
4 Bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9. Już jedna łyżka oleju zapewnia 94 proc. dziennego zapotrzebowania na kwasów omega-3. Nadaje się do smażenia i świetnie smakuje w sałatkach warzywnych
Shutterstock
5 Uzyskuje się go z otrąb ryżowych (łusek). Idealny do smażenia, bo jego temperatura dymienia wynosi do 230 st. C. Pasuje do wszelkiego rodzaju makaronów, risotto
Shutterstock
6 Nadaje się do smażenia, ale jej temperatura dymienia nie jest zbyt wysoka, więc powinno się na niej smażyć krótko (idealna do duszenia warzyw)
Shutterstock