Rozleniwia, uzależnia i odbiera pamięć. Prawda o cukrze
1 Dziennik "Daily Mail" pokusił się o zebranie danych dotyczących szkodliwości cukru. Okazuje się, że lista wad jest długa, a ewentualne zalety (tj. dodawanie energii) okazują się nieprawdziwe. Zobacz, co warto wiedzieć o cukrze
Shutterstock
2 Dowiedli tego m.in. francuscy naukowcy już w 2007 roku. Przeprowadzony na szczurach eksperyment wykazał, że gryzonie, chętniej wybierały cukier niż kokainę, nawet gdy były uzależnione od tej drugiej
Shutterstock
3 Raczej rozleniwia. Fakt, od razu po zjedzeniu czegoś słodkiego czujemy się bardziej energiczni, ale zaraz potem poziom cukru we krwi gwałtownie spada i zaczynamy być śpiący. Lekarze przekonują, że skuteczniej od słodkiego napoju czy czekolady stawia nas na nogi gotowane jajko, które dostarcza dużej ilości białka
Shutterstock
4 Kardiolog dr Aseem Malhotra przekonuje, że cukier podnosi ciśnienie krwi, co może powodować zawał serca i udar mózgu. Poza tym cukier prawdopodobnie podnosi poziom cholesterolu, co również osłabia układ krążenia. "Dotyczy to także osób z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała BMI. Obserwuję to w swojej klinice: osoby bez nadwagi i cukrzycy, doświadczają ataku serca. Jednym z głównych winowajców jest cukier" - dodaje kardiolog
Shutterstock
5 Jedną z oznak, że dieta zawiera za dużą ilość cukru, jest częste oddawanie moczu. To również objaw cukrzycy
Shutterstock
6 Dr Andy Dowson z King's College London przekonuje, że bóle głowy i migrena mogą być spowodowane przez dietę obfitującą w cukier. Taka bowiem sprzyja gwałtownym zmianom, np. poziomu glukozy we krwi, a to z kolei może wywoływać ból głowy
Shutterstock
7 Badanie, którego wyniki opublikowało w zeszłym roku pismo "Neurology", wykazało, że cukier powoduje zmiany w hipokampie oraz jądrze migdałowatym - obszarach mózgu związanych z pamięcią i funkcjami poznawczymi. To dlatego diabetycy są bardziej zagrożeni demencją - stale wysoki poziom cukru we krwi prowadzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, czego efektem może być pozbawienie mózgu tlenu i substancji odżywczych
Shutterstock
8 Może powodować stłuszczenie, a nawet marskość wątroby. Częściej dotyka mężczyzn po 50. roku życia
Shutterstock
9 ...wątroby, trzustki, piersi i jelita grubego. Dowiodło tego m.in. badanie z roku 2011, z udziałem pięciu tysięcy kobiet po menopauzie. Okazało się, że ryzyko raka jelita grubego wzrasta dwukrotnie, jeśli panie mają podwyższony poziom cukru we krwi
Shutterstock
10 Według brytyjskich ekspertów sprzedaż cukru powinna być uregulowana prawnie tak jak sprzedaż alkoholu. Natomiast producenci słodkich przekąsek powinni płacić specjalne podatki
Shutterstock