Mocno wpływająca na metabolizm dieta wysokotłuszczowa może prowadzić do otyłości, cukrzycy, przewlekłej choroby wątroby, a nawet nowotworów. Nowe badania naukowców z Tokyo Medical and Dental University (TMDU) wykazały, że spożywanie dużych ilości tłuszczu w czasie ciąży wpływa na preferencje smakowe i metabolizm potomstwa.

Reklama

Zwykle dieta rodziców i mieszkających z nimi dzieci jest taka sama. Jeśli matka sama lubi zjeść tłusto, podobnie karmi swoje dzieci.

Japońscy naukowcy wykorzystali szczurzy model do zbadania wpływu diety wysokotłuszczowej na preferencje smakowe dwóch pokoleń zwierząt (ciężarnej matki i noworodków). Samice w ciąży i karmiące były na diecie wysokotłuszczowej, podczas gdy grupa kontrolna - na diecie standardowej. Kiedy szczurzyce przestały karmić potomstwo mlekiem, młode matek karmionych w czasie ciąży dietą wysokotłuszczową otrzymywały pożywienie wysokotłuszczowe, a karmionych standardową dietą - standardowe.

Reklama

Młode szczury z grupy na diecie wysokotłuszczowej przybrały na wadze i zużywały więcej energii niż zwierzęta na standardowej diecie.

- Zastanawialiśmy się, czy różne diety wpłynęły na preferencje smakowe szczurów - powiedział Takashi Ono, starszy autor. Jak wiadomo, jeśli coś smakuje dobrze, mózgowe obwody nagrody są aktywowane i zwykle je się tego więcej.

Naukowcy przetestowali preferencje zwierząt dla pięciu podstawowych smaków: gorzkiego, kwaśnego, słonego, słodkiego oraz umami. Do klatki szczurów wkładano dwie butelki – jedną zawierającą wodę, a drugą wodę smakową. Potomstwo karmione w czasie ciąży i we wczesnym okresie życia dietą wysokotłuszczową wolało słony pokarm, natomiast nie wykazywało żadnych szczególnych preferencji dla innych smaków w porównaniu z grupą o standardowej diecie.

Reklama

Naukowcy zbadali poziomy białek biorących udział w odczuwaniu słonego smaku. - Ekspresja białka i genu AT1 wzrosła w kubkach smakowych potomstwa płci żeńskiej wystawionej na dietę wysokotłuszczową tygodnie po urodzeniu – wyjaśnił Saranya Serirukchutarungsee, główny autor badania. - Wiadomo, że AT1 jest powiązany z preferencją dla słonego smaku, a dowody sugerują, że prawdopodobnie AT1 wpływa na preferencje słonego smaku poprzez zwiększenie napływu sodu w komórkach kubków smakowych.

Japońskie odkrycia mogą, zdaniem autorów, stanowić pierwszy krok ku zmniejszeniu ryzyka rozwoju otyłości i powiązanych z dietą chorób u potomstwa i w kolejnych pokoleniach.