Jest chętnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, ale i Polacy doceniają jej delikatny smak. Obfituje w cenne składniki, wśród których wyróżnia się kwercetyna – odpowiedzialna za ciemnoczerwony kolor. To właśnie dzięki niej cebula może wspomagać leczenie raka.

Kanadyjscy naukowcy z University of Guelph zaobserwowali, że kwercetyna ma zdolność zmniejszania komórek nowotworowych, a tym samym hamuje rozwój choroby. Jej działanie spotęgowane jest przez antocyjany, których duże ilości również znajdują się w cebuli.

Jak zostało przeprowadzone badanie? Uczeni sprawdzili pięć rodzajów cebuli – umieszczali każdą z nich w bliskim kontakcie z komórkami rakowymi. Okazało się, że właściwości antynowotworowe ma czerwona odmiana, gdyż zawiera najwyższe stężenie kwercetyny. Autorzy eksperymentu zapowiedzieli, że w przyszłości chcieliby sprawdzić właściwości czerwonej cebuli na ludzkich tkankach.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Food Research International”.