Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie? Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do pracy mózgu i serca, a także wiele witamin i minerałów. Osoby, które jedzą dużo ryb i owoców morza, rzadziej zapadają na choroby krążenia, miażdżycę, alergie oraz nowotwory. W ciągu tygodnia w naszym menu ryby powinny pojawić się 2-3 razy.
Wartosc odzywcza ryb jest zblizona do wartosci odzywczej miesa .W miesie ryb znajduje sie rowniez wysokowartosciowe bialko w ilosci 6--15%.Przyswajalnosc bialka ryb jest duza i wynosi okolo 96%Ilosc wystepujacego tluszczu zalezy od gatunku ryb .R y b y t l u s t e np;losos lub wegorz ,zawieraja 15-27% tluszczu . R y b y c h u d e ,jak dorsz,sandacz maja zaledwie 0,2 do 0,3 %.Przyswajalnosc tluszczu ryb jest taka sama jak miesa . Ryby sa bogatym zrodlem slkadnikow mineralnych niz mieso zwierzat rzeznych .W dosc duzych ilosciach dostarczaja one wapnia ,fosforu i zelaza.Ryby morskie zawieraja ponadto jod i inne skladniki z grupy mikroelementow .Z witamin wystepujacych w rybach nalezy wyroznic witaminy z grupy B oraz witaminy A iD ,znajdujace sie w tluszczu rybim . Mieso zwierzat rzeznych ,drob oraz ryby doskonale nadaja sie do laczenia w potrawach z produktami roslinnymi ,ktorych bialko jest wowczas lepiej wykorzystywane. Mieso ma jednak duze zalety smakowe ,a ponadto nalezy do produktow atrakcyjnych w zywieniu ludzi .
Innym wartym uwagi suplementem na odchudzanie jest z pewnością slimcea. Sama nie stosowałam, wiem jak działa bo stosowała koleżanka która od dawna miała problem z nadwagą. Ile schudła mi nie powiedziała ale widzę po niej że na prawdę sporo.
Komentarze (3)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze