Aby obliczyć BMI, należy najpierw swój wzrost (w metrach) podnieść do kwadratu. Następnie swoją wagę (w kilogramach) podzielić przez wzrost (oczywiście bierzemy wynik podniesienia do kwadratu).
Jeśli mamy 170 cm wzrostu i ważymy 65 kg, to należy pomnożyć 1,7 x 1,7, co da nam 2,89. Następnie 65 dzielimy przez 2,89 i otrzymujemy wynik 22,49. Oznacza to, że nasza waga jest jak najbardziej prawidłowa.
Dzięki temu prostemu rachunkowi możemy dowiedzieć się, czy jesteśmy wygłodzeni (BMI poniżej 16,0), wychudzeni (od 16,0 do 17,0), mamy niedowagę (17,0 do 18,5), nasza waga jest prawidłowa (18,5 do 25,0), a może mamy nadwagę (25,0 do 30,0) lub jesteśmy otyli (wyróżniamy trzy stopnie otyłości: I – 30,0 do 35,0, II – 35,0 do 40,0 oraz III – więcej niż 40,0).