Grecy rzadko borykają się ze schorzeniami układu krążenia. Jak wynika z najnowszych badań, dzięki spożywaniu dań kuchni śródziemnomorskiej są aż o 47 proc. mniej narażeni na choroby serca. W ich przypadku terapeutycznie działa już sama dieta, nawet bez wsparcia dużą porcją aktywności fizycznej.

Reklama

W czym tkwi siła diety śródziemnomorskiej? Zawiera ona dużo świeżych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin fasolowych, oliwy z oliwek, ryb i owoców morza. Obfituje więc w antyoksydanty oraz zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Taka dieta pasuje każdemu, niezależnie od wieku, płci, masy ciała, chorób przewlekłych (pacjentów ze schorzeniami serca, cukrzycą), problemów zdrowotnych.

Trwające 10 lat badania prowadzili naukowcy z Harokopio University w Atenach. Wzięli w nich udział wolontariusze w wieku od 18 do 89 lat. Wyniki zostały zaprezentowane na dorocznej konferencji American College of Cardiology.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>