Do takich wniosków doszli naukowcy z Academic Medical Centre Amsterdam w Holandii. Według nich to małe posiłki między daniami głównymi oraz przekąski odpowiadają za zwiększenie magazynowania tłuszczu w jamie brzusznej. O wiele lepsze dla zachowania szczupłej sylwetki jest spożywanie trzech dużych posiłków.

Reklama

Autorzy badania zaobserwowali, że przekąski, po jakie sięgamy między posiłkami, zwykle mają dużo tłuszczu i cukru. To przez nie tyjemy, mamy za wysoki poziom cholesterolu we krwi oraz większą zawartość tłuszczu w wątrobie.

Aby dojść do tych wniosków, naukowcy zaprosili do badania 36 szczupłych mężczyzn. Wolontariusze byli przez sześć tygodni na wysokokalorycznej (trzy główne posiłki) lub zbilansowanej diecie. Przed eksperymentem i po nim byli poddawani badaniu mierzącemu zawartość tłuszczu w wątrobie i wielkości tkanki tłuszczowej (badanie rezonansem magnetycznym) oraz wrażliwości na insulinę.

Wyniki badania zostały opublikowane na łamach "Hepatology".

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>