Adrian Kowalewski z poradni "Dobry dietetyk" we Włocławku podkreśla, że są to tradycyjne dodatki do wielkanocnych mięsnych potraw, jednocześnie zdrowe i korzystnie wpływające na nasz organizm.

Reklama

Chrzan ma dużo substancji działających bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Ponadto zawarte w nim witaminy z grupy B mocno oddziałują na przemianę materii i metabolizm. Dlatego nasz organizm lepiej sobie poradzi z ciężkostrawnymi potrawami. Chrzan korzystnie działa na pęcherzyk żółciowy, który wspomaga trawienie tłuszczów, a te są w kiełbasie oraz sernikach i babkach wielkanocnych.

- Również rzeżucha ma dużo witamin i minerałów oraz wspomaga procesy trawienne - dodaje Adrian Kowalewski. W niej zawarty jest jod, który wspomaga pracę tarczycy. To przekłada się na sprawniejszy metabolizm i lepszą przemianę materii.

Dietetyk radzi też wspomagać układ pokarmowy zielonymi ziołami: bazylią, tymiankiem czy miętą.