Naukowcy z Uniwersytetu w Oxfordzie oceniają, że wprowadzenie takich rozwiązań pozwoliłoby zmniejszyć liczbę ludzi umierających na schorzenia serca o 2,7 tys. rocznie.

Zdrowie dziennik.plna Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Reklama

Otyłość rośnie w szybkim tempie, odżywiamy się gorzej. Ma to niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i negatywny wpływ na nasze portfele, ponieważ jako podatnicy płacimy więcej na publiczną służbę zdrowia, dlatego jako kraj musimy uporać się z tym problemem - stwierdził dr Mike Rayner, jeden z lekarzy opowiadających się z opodatkowaniem niezdrowej żywności.

Według lekarzy premier David Cameron powinien powołać niezależną komisję, która oceniłaby związek między otyłością a niezdrową żywnością i rozważyć różne opcje jej opodatkowania. Jednocześnie proponują 20 proc. stawkę opodatkowania, taką samą jak podstawowa stawka VAT-u.

Dania jako pierwsze państwo UE w październiku 2011 roku wprowadziła podatek od żywności zawierającej nasycone tłuszcze, a Francja opodatkowała napoje z dużą domieszką cukru.

Trwa ładowanie wpisu