Badacze pobrali próbki z 30 lodówek i poddali je analizom, których wyniki były zaskakujące. Średnio na centymetrze kwadratowym pojemników znaleziono siedliska nawet 7850 kolonii różnych bakterii, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, w tym bakterii E.coli, salmonelli i listerii.
"Pojemniki umieszczone w lodówkach mają na celu przede wszystkim bezpieczne przechowywanie żywności i zminimalizowanie ryzyka rozwoju bakterii i pleśni. Dlatego niepokojący jest fakt, że w niektórych pojemnikach na żywność to zagrożenie jest wyraźnie wyższe" - zauważa Paul McDonnell z firmy Mircoban Europe, która zleciła badanie.
"Niska temperatura w lodówkach zahamuje wzrost bakterii, pod warunkiem, że będziemy je regularnie czyścić. Jeśli nie będziemy wykonywać tego systematycznie, bakterie będą się namnażać w błyskawicznym tempie" - ostrzega specjalista.
Paul McDonnell, podkreśla, że konieczne jest wyjęcie wszystkich produktów, które w niej przechowujemy i dokładne umycie urządzenia. Niestety jak pokazały badania, niektórzy właściciele zupełnie o tym zapominają.