Zatrucie może pojawić się od kilku minut do kilkunastu godzin od momentu zjedzenia trującego grzyba. Co ważne, najniebezpieczniejsze zatrucia mają najdłuższy okres utajenia.
Zwykle objawia się silnym bólem brzucha, zaburzeniami żołądkowymi, biegunką, wymiotami, gorączką. Co robić?

Reklama

>>> Czytaj także: Tych grzybów nie zbieraj!

1. Sprowokuj wymioty, np. podrażniając tylną ściankę gardła palcem lub wypijając ciepłą wodę z solą. I... zbierz wymiociny, bo może być konieczne ich przebadanie, by ustalić, czym się zatrułeś.

2. Nie zażywaj żadnych leków, nie bierz środków przeczyszczających, nie pij alkoholu.

3. Nie zwlekaj, tylko jak najszybciej jedź do szpitala. Liczy się każda minuta! Jeśli masz resztki grzybów - koniecznie weź je ze sobą, bo trzeba ustalić, jaki gatunek trującego grzyba zjadłeś.