Zaledwie 90 g pistacji (ok. 150 sztuk) dziennie sprzyja zdrowiu osób chorych na cukrzycę – pomaga utrzymać ciśnienie krwi w normie (a nawet je obniża) oraz działa ochronnie na serce. To zasługa dużej zawartości zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu i antyoksydantów.
Dobre efekty prozdrowotnego działania pistacji obserwuje się już po czterech tygodniach ich spożywania. W tym okresie również osoby spożywające orzechy są mniej zestresowane i łatwiej kontrolują nerwy.
Biorąc pod uwagę to, że diabetycy są narażeni na schorzenia układu krążenia, wprowadzenie do ich codziennego jadłospisu orzechów pistacjowych może działać ochronnie na serce.
Wyniki badań naukowców z Pennsylvania State University zostały opublikowane na łamach „Journal of the American Heart Association”.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>