Jo Carol Chezem z Ball State University w stanie Indiana (USA) zaobserwowała, że gdy osoby zarówno otyłe, jak i te o wadze w normie dodawały do płatków śniadaniowych 6 gramów cynamonu, ich poziom cukru we krwi przez kolejne dwie godziny był o 25 proc. niższy niż w przypadku badanych, którzy nie spożywali przyprawy.
- Cynamon zwiększa wrażliwość na insulinę, dzięki czemu organizm skuteczniej broni się przed cukrzycą. Niemal 80 milionów dorosłych Amerykanów cierpi na stan przedcukrzycowy. Wyniki naszych badań są bardzo zachęcające, dlatego zamierzamy przeprowadzić podobną analizę wśród pacjentów ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą - mówi Chezem.
Cynamon może być dodawany m.in. jogurtu, kawy, herbaty czy koktajli owocowych. - Przy rosnących kosztach opieki zdrowotnej w Stanach Zjednoczonych jest to tania metoda regulowania poziomu glukozy we krwi - podsumowuje badaczka.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>