Zespół alfa-gal to alergia, która powoduje, że organizm reaguje dolegliwościami na jedzenie mięsa i innych produktów pochodzących od ssaków. Objawy zwykle zaczynają się 2-6 godzin po spożyciu tego rodzaju pokarmu.

Klinicyści powinni brać pod uwagę zespół alfa-gal u pacjentów z niewyjaśnionymi objawami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, zwłaszcza u tych, którzy mieszkają lub mieszkali na obszarze, w którym występuje zespół alfa-gal (obejmuje to regiony południowo-wschodnie, środkowoatlantyckie, środkowo-zachodnie i środkowo-wschodnie USA).

Reklama

Przyczyną zespołu alfa-gal może być ukąszenie kleszcza amerykańskiego (Amblyomma americanum), zwanego też kleszczem Lone Star - ze względu na białą plamkę na grzbiecie.

W przypadku pacjentów z podejrzeniem alfa-gal wykonuje się badanie krwi, które wykrywa przeciwciała (IgE) przeciwko alfa-gal. Głównym sposobem leczenia tej alergii jest niespożywanie pokarmów zawierających mięso i tłuszcz ssaków. Dotyczy to również produktów takich jak masło, mleko, śmietana czy żelatyna.

Oprócz objawów ze strony przewodu pokarmowego może również występować pokrzywka (swędząca wysypka), zaczerwienienie skóry, obrzęk twarzy lub omdlenie.

W Polsce pierwszy przypadek zespołu alfa-gal odnotowano w roku 2021 w Krakowie.

Wyniki badań zostały opublikowane w piśmie "Gastroenterology" .