GIS podał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez inspekcję stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobów: szczypce do steku i szczypce wielofunkcyjne.
Jedno ostrzeżenie GIS dotyczy produktu FACKELMANN: Szczypce do steku, 29 cm o numerze partii 40197 – 4 i kodzie kreskowym 4008033401975. Producentem jest Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy.
Firma poinformowała, że kwestionowany produkt podlega wycofaniu z obrotu.
Drugie z piątkowych ostrzeżeń dotyczy produktu FACKELMANN Szczypce wielofunkcyjne, 27 cm, którego producentem jest również Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy. Kwestionowany produkt jest oznaczony numerem artykułu 230118 – 4 (na przedniej części etykiety) i kodem kreskowym 5903002301180 (na tylnej części etykiety) lub numerem artykułu 41118 i kodem kreskowym 4008033411189.
Także i w tym przypadku, firma poinformowała, że kwestionowany produkt podlega wycofaniu z obrotu handlowego.