Do nieswoistych zapaleń jelit zalicza się m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego Crohna. Przyczyny tych schorzeń nie są jednoznaczne, jednak wpływ na ich rozwój mają m.in. stres, czynniki genetyczne i środowiskowe, styl życia czy niezdrowa dieta. Leczenie obejmuje zastosowanie środków przeciwzapalnych i immunosupresantów, które przy długotrwałym stosowaniu mogą jednak powodować częstsze zakażenia wirusowe lub bakteryjne, a nawet uszkodzenia narządów.

Reklama

Naukowcy Uniwersytetu Syczuańskiego w Chinach i Cedars Sinai Medical Center w Los Angeles ustalili, że przyjmowanie suplementów z chlorofiliną (kompleksem miedziowym chlorofilu) zredukowało owrzodzenia i nieprawidłowości nabłonka jelit u myszy.

Dodatkowo chlorofilina zmniejszała ryzyko zgonu związanego z nieswoistymi zapaleniami jelit, a także utraty wagi, biegunki, uszkodzeń bariery błony śluzowej jelita i przenikania czynników prozapalnych.

Także konsumpcja zielonych warzyw może pomóc przy nieswoistych zapaleniach jelit poprzez łagodzenie stanów zapalnych i regulowanie procesów autofagii (oczyszczania) w komórkach – zauważają autorzy.

Naukowcy mają nadzieję, że przyjmowanie suplementów z chlorofiliną może stanowić mniej nieinwazyjną metodę kontrolowania nieswoistych zapaleń jelit.