Około 43 proc. Europejczyków twierdzi, że podczas pandemii zwiększyli wydatki na zdrową żywność. Jest to szczególnie widoczne w krajach, które najbardziej ucierpiały w czasie koronawirusa, czyli we Włoszech czy Wielkiej Brytanii – wynika z najnowszego badania międzynarodowej firmy doradczej Bain & Company. Dane GUS pokazują, że trend nie ominął też Polski, choć zdaniem ekspertów w przypadku naszego kraju można na razie raczej mówić o wyhamowywaniu złych nawyków żywieniowych.
– Przed nami jeszcze daleka droga, byśmy mogli mówić, że odżywiamy się zdrowo. Polacy dostrzegają już co prawda związek między tym co jedzą, a tym, jak się czują. Natomiast wciąż trudno im przełożyć tę wiedzę na praktykę – zauważa dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, współzałożycielka fundacji Kobiety bez diety.
Reklama
Spożycie wybranych produktów żywnościowych w przeliczeniu na osobę