We Francji odnotowano osiem zakażeń na 100 tys. mieszkańców w grupie osób w wieku 15-44 lata; to dwukrotnie więcej niż w innych grupach wiekowych - wynika z danych Agencji Zdrowia Publicznego za okres 13-19 lipca.
Wskaźnik ten wzrasta nawet do 11 infekcji na 100 tys. mieszkańców wśród osób w wieku 20-29 lat, choć ponad połowa z nich przechodzi koronawirusa bezobjawowo. W takim przypadku zakażeni mogą nieświadomie zakażać bardziej podatne osoby ze swego otoczenia.
Minister zdrowia Olivier Veran wezwał młodych ludzi do zachowania czujności, wyjaśniając, że osoby, u których wykryto koronawirusa w ostatnich dniach, są młode i nie zachowywały należytej ostrożności, uczestnicząc w spotkaniach towarzyskich z udziałem wielu osób.
- Występowanie wirusa nasila się wśród młodych ludzi w niektórych regionach, co odzwierciedla prawdopodobne złagodzenie stosowania środków dystansowania społecznego i przestrzegania środków barierowych - ostrzega Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia (DGS).
W regionie Nowej Akwitanii na południowym zachodzie Francji 31 proc. ognisk zakażeń powstało podczas publicznych lub prywatnych spotkań oraz w rodzinach – wskazują władze medyczne.
W regionie paryskim Ile-de-France 63 proc. zakażeń dotyczy osób w wieku 15–44 lat, a władze wskazują, że młodzi zachowują się beztrosko i nie przestrzegają zaleceń epidemiologicznych.
Komenda główna policji w Paryżu odnotowała wzrost o 34,4 proc. liczby interwencji z powodu zakłócania ciszy nocnej w okresie od zakończenia kwarantanny 11 maja do 22 lipca w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Veran nie wykluczył zamykania barów w niektórych regionach. W departamencie Mayenne na północnym zachodzie kraju, gdzie koronawirus aktywnie krąży i 18 proc. pozytywnych przypadków dotyczy osób w wieku poniżej 20 lat, wszystkie publiczne zgromadzenia z udziałem ponad 10 osób zostały zabronione. Noszenie masek jest obowiązkowe na ulicach w czterech gminach departamentu.
Policja poinformowała, że jej funkcjonariusze wyszli w teren, by kontrolować przestrzeganie zasady dystansu społecznego w barach i restauracjach.