Obecność bakterii Salmonella z grupy D wykryto na powierzchni skorupek jaj w badanej próbce – informuje w czwartek Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie opublikowanym na swojej stronie internetowej.
Chodzi o 10 świeżych jaj Tesco, klasa A, pakowane po 10 sztuk, o klasie wagowej L. Data przydatności do spożycia to 3 sierpnia 2019 roku. Jaja z kwestionowanej przez GIS partii mają na skorupkach kod 3PL14371361.
Państwowa Inspekcja Sanitarna przekazała informację o wykryciu bakterii salmonelli do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj. Według informacji GIS sieć Tesco 31 lipca wycofała ze sklepów i magazynów centralnych kwestionowaną partię jaj, a 2 sierpnia jaja zostały zutylizowane przez poszczególne sklepy.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że nie należy spożywać na surowo jaj z serii, w której stwierdzono obecność bakterii salmonelli, ponieważ może to stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Przypomina również, że bakterie mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie ze skażonych jaj.
Salmonella jest ciężką chorobą zakaźną przewodu pokarmowego, szczególnie groźną dla małych dzieci oraz osób starszych i o obniżonej odporności.