Naukowcy z Harvard Medical School przekonują, że kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają powstrzymać utratę wzroku spowodowaną AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej. Chronią bowiem siatkówkę przed uszkodzeniami wywołanymi rozwijającymi się nieprawidłowymi naczyniami krwionośnymi. Kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki oka. Ich dobroczynne działanie na wzrok naukowcy zaobserwowali w badaniu na myszach.

Reklama

Wcześniejsze badania wykazały, że dzieci, które jedzą mało ryb, są podatniejsze na wady wzroku.

W kwasy tłuszczowe omega-3 obfitują tłuste ryby morskie tj. makrela, śledź, sardynki, tuńczyk, łosoś. Warto wprowadzić je do codziennej diety, by wspomóc działanie układu krążenia i mózgu oraz zapobiec alergii.

Wyniki badań zostały zaprezentowane na łamach „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Reklama