Badacze z uniwersytetu w Lozannie w Szwajcarii prowadzili badania na myszach, ale uważają, że ich wyniki można z powodzeniem odnieść do ludzi. Okazało się, że dieta bogata w błonnik pomaga zmniejszyć stan zapalny w płucach i łagodzi objawy astmy.

Dlaczego? Otóż błonnik usprawnia działanie nie tylko układu pokarmowego, ale i odpornościowego. Gdy znajduje się w układzie pokarmowym, bakterie przetwarzają go m.in. na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wysyłają sygnał do układu immunologicznego i w efekcie płuca stają się bardziej odporne na podrażnienia.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Uczeni wysnuli hipotezę, że liczba chorych na astmę lawinowo wzrasta z powodu złej diety, w której króluje żywność przetworzona, zaś jest zbyt mało produktów zawierających błonnik.

Bogatym źródłem błonnika są świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, ryż oraz musli.