Jak podkreślał Biliński, zakażenie groźnym szczepem E.coli objawia się m.in. silnymi bólami brzucha i krwotoczną biegunką. U jednej trzeciej zakażonych występują ciężkie powikłania w postaci zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS). Tacy chorzy muszą być m.in. dializowani. Szef GIS przypomniał, że do tej pory w Polsce potwierdzono dwa przypadki zakażenia bakterią E.coli, o takim samym serotypie jak ta, która wywołuje zakażenia w Niemczech.

Reklama

Minister zdrowia Ewa Kopacz powiedziała w TVN24, że w Polsce 18 osób jest obserwowanych, ale nie ma jeszcze wyników badań pobranych od nich próbek. W ocenie Kopacz, E.coli to wyjątkowo toksyczna bakteria, która nigdy wcześniej w Polsce nie występowała. Dodała, że z kontroli próbek pobranych przez inspektorów sanitarnych wynika, że tej bakterii na polskich owocach i warzywach oraz miejscach zbiorowego żywienia nie ma.

Szef GIS poinformował, że w ostatnich dniach służby sanitarne przeprowadziły 5,4 tys. kontroli w supermarketach, na targowiskach, punktach sprzedaży i zbiorowego żywienia. Inspektorzy pobrali 482 próbki warzyw i owoców, w tym z Niemiec i Hiszpanii. Do tej pory przebadano 338 próbek, nie stwierdzono zagrożeń dla zdrowia. Biliński dodał, że z niemieckich danych wynika, iż zakażonych bakterią E.coli w tym kraju jest 1959 osób, w tym 698 ma ciężkie powikłania w postaci zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS). Odnotowano 24 zgony z powodu zakażenia.

Zapewnił, że inspekcja sanitarna jest przygotowana na ewentualne rozprzestrzenianie się zakażeń E.coli i na bieżąco monitoruje sytuację epidemiologiczną w Polsce. Stacje sanepidu pracują w stanie podwyższonej gotowości. Biliński dodał, że GIS jest w stałym kontakcie z berlińskim Instytutem im. Roberta Kocha. Zgodnie z zaleceniami GIS, osoby przyjeżdżające z Niemiec, u których w ciągu 14 dni od ostatniego dnia pobytu w tym kraju wystąpiła biegunka, powinny niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na izbę przyjęć oddziału zakaźnego.

Reklama

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (np. w domu), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.

GIS przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania żywności, w szczególności dokładnego mycia, płukania świeżych owoców i warzyw, częstego mycia rąk oraz zachowania higieny osobistej. Do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli) prowadzi również właściwa obróbka termiczna żywności - bakterie giną w temperaturze 70 st. C.