Lekkostrawna, syci na długo. Idealna na odchudzanie: CUKINIA
1 Zawiera zaledwie ok. 20 kcal w 100 g i dużo wody, dlatego poleca się jedzenie cukinii osobom na diecie odchudzające się. Dodatkowo jest delikatna dla żołądka i służy pacjentom z chorobami układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia trawienie.
Shutterstock
2 Cukinia polecana jest cukrzykom, gdyż ma niewiele węglowodanów i niski indeks glikemiczny. Nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi.
Shutterstock
3 Zawiera witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 (tiamina), która koi nerwy i wspomaga leczenie choroby wieńcowej. Po cukinię powinny często sięgać kobiety w ciąży, bo dostarcza ona kwasu foliowego.
Shutterstock
4 Znajdująca się w cukinii witamina A wzmacnia wzrok, poprawia kondycję skóry. Natomiast witamina K bierze odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Witamina C stoi na straży odporności i hamuje procesy starzenia się organizmu.
Shutterstock
5 Cukinia polecana jest niemowlętom, u których rozszerza się dietę o produkty stałe, gdyż jest lekkostrawna oraz nie gromadzi azotanów i metali ciężkich.
Shutterstock
6 Młodą cukinię warto jeść ze skórką, zaś tę przerośniętą obrać i usunąć z niej twarde pestki.
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Powiązane
Reklama
Reklama
Komentarze(7)
Pokaż: