Te produkty celują w CHOLESTEROL, zapobiegają udarowi i zawałowi
1 Tłuste ryby morskie, tj. łosoś, makrela, śledź, obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3, które wzmacniają pracę serca i obniżają poziom złego cholesterolu
Shutterstock
2 Orzechy włoskie, migdały i siemię lniane zawierają również dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3 kwasy tłuszczowe. Badania wykazały, że codzienne podjadanie niewielkiej ilości orzechów pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2
Shutterstock
3 Jej siłą jest duża zawartość błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zaledwie 1,5 szklanki płatków owsianych na śniadanie dostarcza organizmowi dzienną zalecaną porcję błonnika
Shutterstock
4 Warto dodawać awokado do sałatki warzywnej albo zjadać połowę owocu z kanapkę. To wystarczy, by zapewnić organizmowi dobrą porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych pomagających w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
Shutterstock
5 Oliwa z oliwek ma właściwości przeciwutleniające i jest dobrym źródłem kwasów jednonienasyconych MUFA. Już dwie łyżki oliwy dziennie (dodane do sałatki warzywnej lub stosowane jako zamiennik masła i margaryny) działa terapeutycznie – pomaga utrzymać wagę ciała w ryzach i zapobiega chorobom serca
Shutterstock
6 Zawierają pektyny (największa ich ilość w białej skórce), które obniżają poziom złego cholesterolu. Oraz potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Należy jeść minimum jedną pomarańczę dziennie
Shutterstock
7 Picie alkoholu w umiarkowanej ilości zapobiega chorobie wieńcowej i zwiększa ilość dobrego cholesterolu we krwi. Dodatkowo czerwone wino zawiera silny przeciwutleniacz – resweratrol, który wzmacnia serce
Shutterstock
8 Zawiera antyoksydanty, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają serce. Dostarczają organizmowi także glukorafanin – substancję, która udrożnia tętnice
Shutterstock
9 Znajdujące się w nim antyoksydanty obniżają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają miażdżycy. Dobre efekty przynosi jedzenie zaledwie jednego granatu dziennie
Shutterstock
10 Zawiera silne antyutleniacze - katechiny – których prozdrowotne działanie zostało dowiedzione w wielu badaniach naukowych. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ilość tkanki tłuszczowej
Shutterstock
Komentarze(20)
Pokaż: