Najczęściej zaburzenia węchu i smaku pojawiają się u młodych kobiet - wynika z badań, o których informuje najnowszy numer pisma “European Archives of Oto-Rhino-Laryngology”.

Autorzy tej publikacji przeanalizowali dane nt. 100 kobiet oraz 100 mężczyzn chorych na Covid-19, którzy nie wymagali hospitalizacji. Okazało się, że płeć może determinować utratę powonienia i smaku. Autorzy badania odnotowali, że u osób z zaburzeniami dotyczącymi obu tych narządów zmysłu przeważały kobiety, z odsetkiem na poziomie 63,5 proc.

Reklama

Według autorów badania zmiany dotyczące powonienia zaobserwowano u 70 proc. spośród wszystkich badanych osób, a smaku - 65 proc.

Z badania wynika również, że liczba zainfekowanych, u których dochodzi do zaburzeń węchu i smaku, jest większa w przypadku młodszych pacjentów. Naukowcy wykazali, że wśród 200 badanych osób w różnym wieku utratę powonienia i smaku zaobserwowano stosunkowo najczęściej w grupie pacjentów z Covid-19 mających od 42 do 46 lat.

Wniosek na temat większej podatności młodszych osób na zaburzenia działania tych zmysłów jest zbieżny z opublikowanym na początku września studium w 15 hiszpańskich szpitalach, gdzie potwierdzono tę zależność na próbie blisko 1000 pacjentów z Covid-19.

Z badania opisanego w najnowszym wydaniu pisma “Journal Investigation Allergology and Clinical Immunology” wynika, że zanik węchu nastąpił u 53 proc. pacjentów, zaś smak straciło 52 proc. badanych osób.