Statystyczny Kowalski zajada się frytkami, pączkami i innymi produktami przygotowywanymi w głębokim tłuszczu nawet kilka razy w tygodniu. I raczej nie zdaje sobie sprawy z tego, że taką dietą przyczynia się do rozwoju raka.

Jak wynika z najnowszych badań naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Centre w Seattle, zaledwie jeden smażony w głębokim tłuszczu posiłek w tygodniu zwiększa ryzyko raka o jedną trzecią - od 30 do 37 proc.

Od lat wiadomo, że ogrzewanie tłuszczu do wysokich temperatur potrzebnych do smażenia może wyzwolić szkodliwe związki rakotwórcze. Najnowsze badanie pokazuje, jak bardzo ryzykowne jest spożywanie smażonych produktów. Wzięło w nim udział 1549 mężczyzn ze zdiagnozowanym rakiem prostaty oraz 1492 zdrowych panów. Wszyscy wolontariusze byli w wieku 35-74 lata.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach "The Prostate".