Te zalecenia prezentują naukowcy z University of Copenhagen na łamach „Cell Metabolism”. Prowadzili oni badania na myszach z defektem genetycznym, który można porównać z zespołem Cockayne'a (przedwczesne starzenie się) u ludzi. U gryzoni zaobserwowali, że dieta zawierająca olej kokosowy dobroczynnie wpływa na mózg i naprawia uszkodzone komórki nerwowe, przez co spowalnia starzenie się organizmu.

Reklama

Jak to się dzieje? Podczas trawienia oleju kokosowego wytwarzane są ciała ketonowe – źródło energii dla mózgu. Już wcześniejsze badania wykazały, że ciała ketonowe mają zdolności regenerowania komórek nerwowych. Trzeba jednak pamiętać, że nadprodukcja ketonów może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Dlatego olej kokosowy powinien być jedynie dodatkiem do posiłków. Terapeutyczne działanie wykazuje spożywanie już czterech łyżek oleju dziennie. Warto stosować go jako zamiennik masła i innego oleju.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>