Często brudne ręce utożsamiamy z widocznym brudem, czy słusznie?

Brudne ręce nie powinny kojarzyć się tylko z widocznymi zabrudzeniami. Poprzez dotyk różnego rodzaju przedmiotów - klamek, poręczy, banknotów, jak również spożywanie zanieczyszczonych produktów spożywczych – warzyw i owoców, następuje transport chorobotwórczych bakterii, wirusów czy grzybów na nasze ręce.

Czy tylko brudne ręce są dla nas zagrożeniem?

Do zakażeń dochodzi również podczas spożywania nieumytych warzyw i owoców. Na nich mogą znajdować się bakterie, wirusy, grzyby, szkodliwe środki ochrony roślin, toksyczne dla jamy ustnej. Zabrudzone produkty spożywcze należy dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą.

Co nam grozi?

Niemycie rąk lub jedzenie brudnych warzyw i owoców może powodować bakteryjne lub wirusowe zapalenia jamy ustnej oraz opryszczkę. Nie ma tu znaczenia wiek osoby i czy w przeszłości ktoś miał lepsze lub gorsze nawyki higieniczne – w dużej mierze zależy to od naszej odporności.

Jak prawidłowo myć ręce, aby pozbyć się wszelkich bakterii?

Podstawą higieny rąk jest używanie mydła i ciepłej wody. Dokładne mycie rąk zwłaszcza między palcami i pod paznokciami, gdzie gromadzi się najwięcej drobnoustrojów chorobotwórczych, jest niezwykle ważne. Czas mycia rąk również ma znaczenie. Minimalny to pół minuty. Idealnie byłoby używać do mycia płynów dezynfekujących, które powodują, że nasze ręce są "jeszcze czystsze”.

Kiedy powinniśmy myć ręce?

Myślę, że dokładne mycie rąk przed jedzeniem, po wyjściu z toalety, po kontaktach z powierzchniami zabrudzonymi, po powrocie do domu, zabawie ze zwierzętami itp. powinno każdemu wystarczyć.