
Shutterstock
Zdrowy ryż brązowy
Biały ryż to tak naprawdę jedynie bielmo - największa część ziarna, ale zawierająca najmniej wartości odżywczych. Natomiast ryż brązowy pozbawiony jest jedynie najbardziej zewnętrznej, niejadalnej warstwy i pozostaje całym pełnoziarnistym ziarnem ze wszystkimi cennymi składnikami

Shutterstock
1. Korzystnie wpływa na trawienie
To przede wszystkim zasługa dużej zawartości błonnika (znajduje się w nieusuniętej otoczce). W porównaniu do ryżu białego, w ryżu brązowym znajduje się ponad trzy razy więcej błonnika

Shutterstock
2. Wspomaga odchudzanie
Brązowy ryż nie tylko reguluje pracę jelit i ułatwia trawienie. Dzięki zawartości błonnika pomaga zapanować nad atakami głodu, bo świetnie syci na dłużej. Badania pokazują, że osoby, które mają w swojej codziennej diecie pełnoziarniste produkty, łatwiej zrzucają nadliczbowe kilogramy

Shutterstock
3. Zmniejsza ryzyko astmy u dzieci
Badania pokazują, że dzieci, które jedzą codziennie pełnoziarniste produkty w towarzystwie ryb, dwa razy rzadziej chorują na astmę

Shutterstock
4. Korzystnie wpływa na układ krążenia
Dzięki zawartości zdrowego oleju (obecny w zewnętrznej otoczce) sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi, a zwiększeniu dobrego cholesterolu. Regularne spożywanie brązowego ryżu chroni przed chorobą wieńcową

Shutterstock
5. Wzmacnia kości
Zaledwie szklanka brązowego ryżu dostarcza ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez - pierwiastek, który wspiera zdrowe, mocne kości

Shutterstock
6. Obfituje w przeciwutleniacze
Dzięki temu hamuje procesy starzenia się organizmu i chroni przed chorobami wieku starczego, tj. alezheimer

Shutterstock
7. Chroni przed rakiem piersi
To przede wszystkim zasługa dużej zawartości przeciwutleniaczy. Poza tym badania pokazują, że dieta obfitująca w przeciwutleniacze hamuje rozwój komórek nowotworowych w piersiach

Shutterstock
8. Zapobiega kamicy żółciowej
Zawarty w brązowym ryżu błonnik pomaga uchronić się przed kamieniami żółciowymi

Shutterstock
9. Zapobiega cukrzycy
O ile ryż biały posądzany jest o sprzyjanie rozwojowi cukrzycy, o tyle brązowy chroni przed schorzeniem. Ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny i pomaga utrzymać poziom glukozy we krwi na właściwym poziomie

Shutterstock
10. Obfituje w witaminy i składniki mineralne
Zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i K, jak również magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź