10 powodów, dla których warto jeść BRĄZOWY RYŻ

  • Zdrowy ryż brązowy
    Shutterstock

    Zdrowy ryż brązowy

    Biały ryż to tak naprawdę jedynie bielmo - największa część ziarna, ale zawierająca najmniej wartości odżywczych. Natomiast ryż brązowy pozbawiony jest jedynie najbardziej zewnętrznej, niejadalnej warstwy i pozostaje całym pełnoziarnistym ziarnem ze wszystkimi cennymi składnikami
  • 1. Korzystnie wpływa na trawienie
    Shutterstock

    1. Korzystnie wpływa na trawienie

    To przede wszystkim zasługa dużej zawartości błonnika (znajduje się w nieusuniętej otoczce). W porównaniu do ryżu białego, w ryżu brązowym znajduje się ponad trzy razy więcej błonnika
  • 2. Wspomaga odchudzanie
    Shutterstock

    2. Wspomaga odchudzanie

    Brązowy ryż nie tylko reguluje pracę jelit i ułatwia trawienie. Dzięki zawartości błonnika pomaga zapanować nad atakami głodu, bo świetnie syci na dłużej. Badania pokazują, że osoby, które mają w swojej codziennej diecie pełnoziarniste produkty, łatwiej zrzucają nadliczbowe kilogramy
  • 3. Zmniejsza ryzyko astmy u dzieci
    Shutterstock

    3. Zmniejsza ryzyko astmy u dzieci

    Badania pokazują, że dzieci, które jedzą codziennie pełnoziarniste produkty w towarzystwie ryb, dwa razy rzadziej chorują na astmę
  • 4. Korzystnie wpływa na układ krążenia
    Shutterstock

    4. Korzystnie wpływa na układ krążenia

    Dzięki zawartości zdrowego oleju (obecny w zewnętrznej otoczce) sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi, a zwiększeniu dobrego cholesterolu. Regularne spożywanie brązowego ryżu chroni przed chorobą wieńcową
  • 5. Wzmacnia kości
    Shutterstock

    5. Wzmacnia kości

    Zaledwie szklanka brązowego ryżu dostarcza ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez - pierwiastek, który wspiera zdrowe, mocne kości
  • 6. Obfituje w przeciwutleniacze
    Shutterstock

    6. Obfituje w przeciwutleniacze

    Dzięki temu hamuje procesy starzenia się organizmu i chroni przed chorobami wieku starczego, tj. alezheimer
  • 7. Chroni przed rakiem piersi
    Shutterstock

    7. Chroni przed rakiem piersi

    To przede wszystkim zasługa dużej zawartości przeciwutleniaczy. Poza tym badania pokazują, że dieta obfitująca w przeciwutleniacze hamuje rozwój komórek nowotworowych w piersiach
  • 8. Zapobiega kamicy żółciowej
    Shutterstock

    8. Zapobiega kamicy żółciowej

    Zawarty w brązowym ryżu błonnik pomaga uchronić się przed kamieniami żółciowymi
  • 9. Zapobiega cukrzycy
    Shutterstock

    9. Zapobiega cukrzycy

    O ile ryż biały posądzany jest o sprzyjanie rozwojowi cukrzycy, o tyle brązowy chroni przed schorzeniem. Ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny i pomaga utrzymać poziom glukozy we krwi na właściwym poziomie
  • 10. Obfituje w witaminy i składniki mineralne
    Shutterstock

    10. Obfituje w witaminy i składniki mineralne

    Zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i K, jak również magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź
  • 10. Obfituje w witaminy i składniki mineralne

    Zobacz także

    Zajadaj się truskawkami ZDROWO!

    Nie przegap sezonu na truskawki! Zobacz, jak bardzo są zdrowe

    Sezon na truskawki w Polsce jest dość krótki. Dobrze z niego skorzystaj, a skorzysta na tym twoje zdrowie i uroda. Truskawki są bombą witamin i mają wiele...
    Ziemniaki dobre dla osób na diecie?

    Ziemniaki tuczą? A skądże! Poznaj fakty

    To jeden z najpopularniejszych mitów, jakie krążą wśród Polaków. A szkoda. Bo ziemniaki jeszcze do niedawna królowały na naszych stołach i dostarczały nam...
    Yerba mate - zamiennik kawy?

    Zamiast kawy. 8 mocnych stron yerba mate

    Ten napój zachwalają najsłynniejsi polscy podróżnicy - Beata Pawlikowska i Wojciech Cejrowski. Dodaje energii, podkręca umysł i dba o zdrowie. Zobacz, dlaczego...
    Agrest na zdrowie!

    Zwalcza stres, poprawia trawienie: AGREST. 10 powodów, dla których warto go jeść

    Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest właśnie teraz - w lipcu. Zajadaj się nim do woli i korzystaj z jego właściwości. Nie dość, że zapomnisz o kłopotach...

3. Zmniejsza ryzyko astmy u dzieci

Badania pokazują, że dzieci, które jedzą codziennie pełnoziarniste produkty w towarzystwie ryb, dwa razy rzadziej chorują na astmę
Pokaż komentarze
  • Strona główna
  • Facebook 0
  • Tweet
Udostępnij

Źródło: Media

Źródło: Media

reklama