
Shutterstock
Zdrowa przyprawa: cynamon
Cynamon dodaje aromatu nie tylko szarlotce i kompotom, ale także duszonym mięsom i sosom. Warto korzystać z pałeczek cynamonu i przed użyciem zetrzeć je na drobnej tarce, by powstał delikatny pył

Shutterstock
Chroni przed cukrzycą i pomaga diabetykom
Przede wszystkim dlatego, że zwiększa wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Jego skuteczność dowiedziono m.in. w badaniu z osobami cierpiącymi na stan przedcukrzycowy – w ich przypadku dodawanie cynamony do płatków śniadaniowych było skuteczną metodą na wyregulowanie poziomu glukozy we krwi

Shutterstock
Obniża poziom cholesterolu we krwi
Regularne spożywanie lekkich dań z cynamonem korzystnie wpływa na układ krążenia i zapobiega chorobom naczyniowym

Shutterstock
Przyspiesza przemianę materii
Cynamon pomaga osobom na diecie zrzucić nadmiar kilogramów

Shutterstock
Cynamon rozgrzewa
Ciepły napój z dodatkiem cynamonu doskonale rozgrzewa po zimowych spacerach. Jest również pomocny w leczeniu przeziębienia

Shutterstock
Dobroczynnie działa na mózg
Olejek cynamonowy działa antydepresyjnie i poprawia pamięć

Shutterstock
Przyprawa dla kobiet
Cynamon łagodzi dolegliwości związane z miesiączką. Według najnowszych ustaleń naukowców z Uniwersytetu Columbia w Stanach Zjednoczonych pomaga kobietom z zespołem policystycznych jajników zajść w ciążę

Shutterstock
Opóźnia starzenie się
Cynamon jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się komórek

Shutterstock
Dba o zęby
Cynamon jako dodatek do gum do żucia (w formie aldehydu cynamonowego) sprzyjają zachowaniu świeżego oddechu