Według dietetyków stewia może pomóc w walce z otyłością i cukrzycą - czytamy w "Daily Mail", który przytacza zalety tej naturalnego, zdrowego zamiennika cukru
Stewia jest od dawna znana na zachodzie ale u nas jest niedopuszczana progukcja cukru z niej . czy Jak tam nazwac ten produkt , zupełnie tego nie można zrozumiec.Naprawdę coraz częściej się łapię ze mowię Co za dziki kraj ta nasza Polska.
bo trzeba trafić na dobrą stewię, sproszkowane liście są obrzydliwe, niektóre słodziki też szczegolnie jak się ich sypnie za dużo. poszukajcie natusweet 1:1 to stewia bez posmaku
Próbowałam się przestawić na stewię i ksylitol ale to objadanie się do woli nie jest do końca dozwolone, na mnie działa przeczyszczająco i zakładam że po dawce większej niż 2 łyżeczki na szklankę nie wyszłabym szybko z toalety. Odchudza rzeczywiście wspaniale :D. Zdecydowanie lepiej do herbaty dodać kilka kropel syropu Paola, będzie słodkie a kalorii nie ma tyle ile się wydaje w takiej ilości.
Jeżeli strach o wagę nie pozwala spać lepiej wspomóc się np. acetomale zamiast katować słodzikami. :)
A mi pasuje tylko naturalny cukier (buraki, trzcina) slodziki wyczuwam od razu - pozstawiaj gorzki posmak, stewi nie probowalem wiec nie mam zdania czy psuje smak czy nie...
ja polecam na zmniejszenie wchłania kalorii i przyśpieszenie metabolizmu taki preparat figurena slim, odchudzam się już na nim miesiąc i mam 6 kg mniej
Używam od kilku lat po 2 tabletki stewii na szklankę herbaty i bardzo sobie chwalę! Wystarczająco słodka bez dziwnego posmaku, jaki tu ktoś pisał.
Może jak się za dużo tego weźmie? Ale to że ma zero cal nie jest powodem by sypać jej w nadmiarze. Zresztą wszystko co w nadmiarze - jest szkodliwe.
Poszukując alternatywy do cukru, sprawdziłam i stewię. Niestety, nawet w słabej herbacie z cytryną jest wyczuwalna w sposób uniemożliwiający jej stosowanie :(
Ostatnio znajomy kupił Sprite'a, który mu dziwnie smakował, sprawdził...a tam stewia:-)
Natomiast jeśli ktoś ma średnio czuły zmysł smaku, być może nie czuje różnicy.
Żeby mieć pewność, poprosiłam przyjaciółkę, żeby zrobiła mi kilka herbat, kilka kaw i kilka budyniów. Jako słodzik użyła właśnie stewii, tradycyjne słodziki, cukier, cukier brzozowy i brązowy. Wszystkie są dobre, oprócz stewii :(
Do Basia,
sama jesteś dzika. Nie ma żadnego zakazu produkcji. Stewia jest do kupienia w wielu sklepach w postaci proszku, tabletek lub syropu. Ja jej nie używam bo istotnie
psuje smak kawy. Poranne espresso tylko z brązowym cukrem trzcinowym.
Smak ma gorszy od sacharyny! Nienawidzę stewi, to nie dla mnie. Obrzydlistwo i chyba chudnie
się z tego powodu, bo lepiej nie jeść słodkiego w ogóle, niż słodzić tym świństwem ! brrrrrrrrrrrr
Słodka jest ale posmak, zarówno proszku jak i suszu roślinnego, dla mnie nie do zniesienia. To już wolę wcale nie słodzić. Jeszcze mnie wstrząsa jak sobie przypomnę a smakowałem z pół roku temu.
Skąd Basia wie o zakazie produkcji "cukru" ze stewii, czyżby o tym " mówił ojciec do swej Basi"?
Trochę rzetelnej wiedzy, mniej powtarzania nieprawdziwych informacji a "dzikość" naszego kraju nie będzie taka dokuczliwa.
Mam córkę chorą na cukrzycę. O stewii dowiedziałam się parę lat temu. Nawet ją posadziłam i świetnie wyrosła. Teraz można ją kupić w sklepie, ale jest dość droga . Jest zdrowsza niż cukier i bardzo słodka. Ma działanie przeciwpóchniczne. Polecam. Nie jest tak reklamowana jak słodziki, które mają bardzo złe oddziaływanie na zdrowie. z pewnością każdy myślący człowiek wie dlaczego. Biznes to biznes.
Jeżeli strach o wagę nie pozwala spać lepiej wspomóc się np. acetomale zamiast katować słodzikami. :)
Może jak się za dużo tego weźmie? Ale to że ma zero cal nie jest powodem by sypać jej w nadmiarze. Zresztą wszystko co w nadmiarze - jest szkodliwe.
Ostatnio znajomy kupił Sprite'a, który mu dziwnie smakował, sprawdził...a tam stewia:-)
Natomiast jeśli ktoś ma średnio czuły zmysł smaku, być może nie czuje różnicy.
Żeby mieć pewność, poprosiłam przyjaciółkę, żeby zrobiła mi kilka herbat, kilka kaw i kilka budyniów. Jako słodzik użyła właśnie stewii, tradycyjne słodziki, cukier, cukier brzozowy i brązowy. Wszystkie są dobre, oprócz stewii :(
sama jesteś dzika. Nie ma żadnego zakazu produkcji. Stewia jest do kupienia w wielu sklepach w postaci proszku, tabletek lub syropu. Ja jej nie używam bo istotnie
psuje smak kawy. Poranne espresso tylko z brązowym cukrem trzcinowym.
się z tego powodu, bo lepiej nie jeść słodkiego w ogóle, niż słodzić tym świństwem ! brrrrrrrrrrrr
Trochę rzetelnej wiedzy, mniej powtarzania nieprawdziwych informacji a "dzikość" naszego kraju nie będzie taka dokuczliwa.