Naprawdę wiesz, co jesz? Możesz się zdziwić!
1 Jeśli masz ochotę na kraby, lepiej nie sięgaj po paluszki krabowe. Bo one raczej nie mają niczego wspólnego z krabami. No może poza smakiem. Paluszki krabowe to nic innego jak paluszki z surimi "o smaku krabowym". Nie ma w nich nawet grama mięsa z krabów. Surimi zaś to zmielone mięso ryb, np. mintaja lub morszczuka z dodatkami nadającymi im słodkawy smak
Shutterstock
2 Wiele dżemów z pomarańczy zawdzięcza swój bajecznie pomarańczowy kolor sztucznym barwnikom lub - w najlepszym razie - dyni. Okazuje się, że wiele dżemów z pomarańczy tak naprawdę jest z... dyni
Shutterstock
3 Prawdziwe masło to produkt z tłuszczu mlecznego. Przestaje być masłem, gdy zawiera tłuszcz roślinny. Tymczasem można natrafić na "masło ekstra" z oleju roślinnego, zawierające np. olej palmowy
Shutterstock
4 Swój czerwony kolor wiele lodów truskawkowych (a także dżemów czy galaretek) zawdzięczają mszycom - koszenilom. Ten naturalny barwnik, ukryty pod symbolem E120, pozyskiwany jest z odwłoków owadów oraz ze składanych przez nie jaja. Choć brzmi to odstraszająco, ten koloryzujący składnik jest bezpieczny dla zdrowia
Shutterstock
5 To nie będzie pewnie żadna rewelacja. Wiele parówek nawet nie tyle składa się z mięsa z wodą, a wody z mięsem. A nawet nie wody z mięsem, lecz wody z tzw. MOM - mieszanką zmielonych kości, chrząstek, szpiku kostnego i ścięgien
Shutterstock
6 Razowe pieczywo jest zdrowsze od jasnego. Ale nie każda ciemna bułka czy brązowy chleb są razowe. Mogą być bowiem upieczone z białej mąki i zabarwione np. karmelem. Zwykle zawierają też więcej cukru niż prawdziwe pieczywo razowe
Shutterstock
7 W Polsce łatwo przyjęło się przekonanie, że panga jest zdrową rybą morską. Tymczasem to ryba ze słodkich wód, do tego często pochodząca z Chin z hodowli, w których ryby karmione są kiepską karmą z dodatkiem np. antybiotyków i hormonów. Takie ryby raczej nie zawierają cennych kwasów omega 3 czy jodu, a ilość zawartego w nich białka oraz innych cennych witamin i składników mineralnych jest niewielka
Shutterstock
8 Keczup powinien składać się w około 60 procentach z przecieru pomidorowego. Taki produkt jest bardzo zdrowy m.in. dzięki dużej zawartości likopenu. Ale wiele tanich keczupów zawiera małe ilości przecieru pomidorowego, zaś sporo tzw. zagęszczacza, czyli mieszanki wody ze skrobią, dodatkowo obficie posłodzonej cukrem
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję