W ciągu ostatniego roku 76 proc. Polaków nie stosowało żadnej diety - nie eliminowało ze swojego jadłospisu żadnych produktów spożywczych, natomiast blisko co czwarty Polak (24 proc.) ograniczał lub wykluczał spożycie jakichś produktów, w tym 8 proc. zrezygnowało po jakimś czasie ze stosowania tej diety.

Reklama

Według CBOS częściej diety eliminacyjne stosowali mieszkańcy największych ponad półmilionowych miast - 36 proc., osoby z wyższym wykształceniem - 33 proc., badani zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych - 28 proc. oraz młodsi, a w szczególności najmłodsi respondenci (w wieku 18–24 lata) - 27 proc.

CBOS podaje, że diety eliminacyjne są bardziej popularne wśród kobiet (27 proc.) niż wśród mężczyzn (22 proc.), kobiety są też nieco bardziej konsekwentne w ich stosowaniu.

Zauważyć można również, że mieszkańcy największych miast, absolwenci wyższych uczelni oraz respondenci zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych są bardziej konsekwentni w jej przestrzeganiu niż młodzi ludzie.

Reklama

57 proc. badanych, którzy stosowali dietę eliminacyjną, najczęściej ograniczało lub wykluczało cukier i słodycze, 28 proc. decydowało się na zmniejszenie spożycia tłustych potraw, 20 proc. na ograniczenie bądź wykluczenie napojów alkoholowych, 14 proc. produktów zawierających gluten oraz gotowych dań i kawy, 11 proc. mięsa, 9 proc. mleka, natomiast sporadycznie eliminowanymi produktami były: jajka kurze (5 proc.), ryby (3 proc.), warzywa (2 proc.) lub owoce (1 proc.).

Tegoroczne wyniki są zbliżone do odnotowanych w 2014 roku, kiedy to m.in. 55 proc. badanych deklarowało ograniczenie lub wykluczenie cukru i słodyczy, 34 proc. - tłustych potraw, a 23 proc. - ograniczenie bądź wykluczenie napojów alkoholowych. Nawyki żywieniowe wyglądają więc na stabilne w czasie.

Do modyfikacji jadłospisu skłaniają badanych przede wszystkim: chęć zdrowego odżywiania, poprawy samopoczucia i kondycji - 35 proc., różne dolegliwości i choroby - 34 proc. oraz chęć zrzucenia zbędnych kilogramów - 32 proc.

Reklama

Respondentów, którzy stosowali dietę z przyczyn zdrowotnych (choroby, dolegliwości lub zalecenia lekarskie), zapytaliśmy, jakie dolegliwości ich do tego skłoniły. W odpowiedziach najczęściej wymieniane były choroby układu krążenia - 28 proc., cukrzyca - 25 proc. i dolegliwości układu pokarmowego - 21 proc.

W mniejszym stopniu podawane były: choroby autoimmunologiczne, alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby układu moczowego oraz nowotworowe (kolejno: 8 proc., 5 proc., 4 proc. i 4 proc.)

Z badań CBOS wynika, że 77 proc. ankietowanych, którzy zdecydowali się na określony rodzaj diety eliminacyjnej, jest zadowolona z jej rezultatów, przy czym 49 proc. wyraża to zadowolenie w umiarkowany sposób, a 16 proc. deklaruje, że rezultaty nie są zadowalające.

W porównaniu do 2014 roku wyniki te są zbliżone. Pięć lat temu 84 proc. badanych było zadowolonych z rezultatów swojej diety, z czego 54 proc. wyrażało zadowolenie w umiarkowany sposób, a 13 proc. twierdziło, że rezultat diety ich nie satysfakcjonuje.

Respondenci niezadowoleni z efektów diety częściej niż zadowoleni rezygnowali z jej stosowania. Niemniej jednak ponad połowa źle oceniających rezultaty diety nadal ją stosuje, licząc prawdopodobnie, że poprawa jeszcze nastąpi - podaje CBOS.

Ankietowani zapytani o swoją dietę wskazywali na ogólne zasady odżywiania, wspominali o ograniczaniu ilości spożywanego jedzenia, o regularnym spożywaniu posiłków, o dietach dobrze zbilansowanych, dietach niskokalorycznych i dietach lekkostrawnych.

Dodatkowo pojawiały się też kwestie zwiększania ilości spożywanych warzyw i owoców, picie herbat ziołowych, stosowania ziół, spożywania mikroelementów, suplementów diety jak i kwestie związane z dietą białkową lub wysokobiałkową.

Uwzględniając wszystkie analizowane w badaniu CBOS diety można stwierdzić, że 29 proc. Polaków w ciągu ostatniego roku stosowało jedną z nich. Z badań wynika, że częściej były to kobiety ( 31 proc.) niż mężczyźni (26 proc.). Spośród analizowanych zmiennych społeczno-demograficznych kluczową rolę odgrywają jednak wykształcenie i wiek. Dodatkowo według CBOS 34 proc. badanych decydujących się na stosowanie jakiejś diety to osoby niezadowolone z własnego wyglądu zewnętrznego oraz uważające, że odżywiają się niezdrowo.

Badanie „Aktualne problemy i wydarzenia” (350) przeprowadzono metodą wywiadów bezpośrednich (face to face) wspomaganych komputerowo (CAPI) w dniach 4–11 lipca 2019 roku na liczącej 1077 osób reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.