Woda w znacznym stopniu uzupełnia niedobory rozpuszczonych w niej pierwiastków mineralnych m.in. wapnia, magnezu, potasu i sodu. Słodkie mleko nie gasi pragnienia, co innego zsiadłe. Bakterie probiotyczne namnażają się na laktozie, która występuje w mleku, i powodują jego fermentację. W ten sposób powstają jogurt, kefir, maślanka. Zawierają sporo wody, dlatego można się nimi napić, ale można się też najeść. Soki - tak, ale tylko pół na pół z wodą. Są wtedy mniej słodkie i mniej kaloryczne. Herbata jest napojem dobrze gaszącym pragnienie, ale tylko wtedy gdy jest zrobiona ze słabego naparu. W upalne dni możemy pić ją na zimno, ale podobno gorąca nadaje się lepiej aby ugasić pragnienie. Herbatę możemy wzbogacać różnymi dodatkami np. sokami, miodem, mlekiem, cukrem, cytryną.

Reklama

Trwa ładowanie wpisu

Źródło: Agencja X-News