Nie ma się co dziwić, gdyż jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością białka, a niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Mięso jest soczyste, miękkie i kruche, ma delikatną strukturę tkanek i jest lekkostrawne. Wartość odżywcza drobiu jest oceniana przez ekspertów żywienia znacznie wyżej niż innych gatunków mięs. W świadomości publicznej często funkcjonują obiegowe opinie o zawartości w mięsie drobiowym antybiotyków oraz antybiotykowych stymulatorów wzrostu, powodujących szybszy przyrost mięśni. Trzeba wiedzieć, że w Polsce od 20 lat obowiązuje zakaz stosowania antybiotyków. Każde mięso przed trafieniem do sklepów jest badane przez wyspecjalizowanych lekarzy weterynarii, a normy dla tego rodzaju mięsa są bardzo restrykcyjne.

Reklama
Media / Dawid Dobron

Dlaczego drób jest taki zdrowy?

Drób w polskiej kuchni zadomowił się na dobre. Przygotowujemy z niego kotlety, sałatki, roladki, potrawki, a nawet zapiekanki. Jest mięsem lubianym przez dzieci i dorosłych. Co ciekawe, porcja 100 g piersi kurczaka dostarcza 99 kcal, zaś ta sama ilość szynki wieprzowej to aż ok. 260 kcal. Mniejsza zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym skutkuje jego mniejszą kalorycznością - filety z drobiu są od 33 do 55% mniej kaloryczne niż mięso wieprzowe. Wieprzowina ma niemal pięć razy więcej tłuszczu, a wołowina 2 razy więcej niż mięso kurczęce. W mięsie drobiowym jest więcej pełnowartościowego białka oraz mniej kolagenu, głównego białka tkanki łącznej. Ponadto, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia. Drób to dobre źródło cynku, który wspomaga pracę układu odpornościowego i wpływa na stan skóry. Dodatkową zaletą jest znaczna zawartość witaminy PP (niacyny) odpowiedzialnej za prawidłowy stan układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Niacyna usuwa nadmiar złego cholesterolu z tętnic. Mięso drobiowe zawiera magnez, potas i charakteryzuje się wysoką zawartością witamin z grupy B zwiększających zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia i wzmacniających układ odpornościowy. Witamin z gruby B są również niezbędne w procesach syntezy DNA i RNA oraz budowy mielinowych osłonek nerwów obwodowych. Drób zawiera stosunkowo niewielkie ilości tłuszczu, głównie w skórze, i dzięki temu możemy kurczaka pozbawionego skóry polecać w diecie niskocholesterolowej.

Reklama

Mięso z indyków i kurcząt jest odżywcze i lekkostrawne - zawiera dużo pełnowartościowego białka i mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, zawiera są niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy i mikroelementy. Z powyższych względów mięso drobiowe jest zalecane osobom chorym, powracającym do zdrowia po przebytych chorobach lub będącym na diecie. Mięso drobiowe jest łatwe do przyrządzenia. Nie jest tak czasochłonne jak mięso wieprzowe i wołowe.

Jak przygotowywać dania z drobiu?

- Mięso drobiowe jest bardzo delikatnym i kruchym produktem. Przygotowując z niego potrawy pamiętaj o usunięciu skóry, która ma najwięcej kalorii i cholesterolu. Jeśli chcesz przyrządzić drób, zdecyduj się na pieczenie. Mięso będzie wówczas bardziej soczyste. Staraj się zrezygnować ze smażenia drobiu, ponieważ przygotowane w ten sposób dania są znacznie bardziej kaloryczne. Wybieraj najchudsze wędliny drobiowe, najlepiej z piersi kurzych lub indyczych – mówi Rafał Wcisło, szef kuchni Browaru Lubicz w Krakowie.

Duszenie, grillowanie i pieczenie mięsa drobiowego to najlepsze sposoby obróbki. Marynata zawierająca olej będzie dobrym przekaźnikiem smaku, nie wpływając znacząco na kaloryczność przygotowanego dania. Wolisz gotowane mięso? Pamiętaj, aby wrzucać je do lekko wrzącej wody. W ten sposób unikniesz utraty witamin i innych składników odżywczych, które przeniknęłyby do wody podczas kilkunastominutowej kąpieli. Delikatne mięso najlepiej przyprawiać majerankiem, natką pietruszki, tymiankiem, curry, imbirem, mieloną papryką, estragonem. Do jasnego drobiu doskonałym dodatkiem jest także oliwa, czosnek oraz sok z cytryny. Jeśli pieczesz kurczaka w całości, z tych składników możesz przygotować marynatę – dzięki temu mięso dobrze przesiąknie przyprawami. Pamiętaj, że wszystko szkodzi w nadmiarze, a nadmiar drobiu działa zakwaszająco na nasz organizm. Warto podawać kurczaka z lekkimi warzywami, które mają działanie zasadotwórcze.

Media

Drób to bez wątpienia wspaniałe mięso. Niskokaloryczne, zawierające dużo białka, a przede wszystkim bardzo łatwe w przygotowaniu. Można zrobić z niego pyszne przekąski, zupy, dania główne, a jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia!