Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. Przepisów na domowe, wegetariańskie burgery jest tyle, co składników, a do tego są one proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Reklama

Burgery z cieciorki

Składniki na kotlety:
1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen)
1 jajko
posiekana pietruszka i szczypiorek
garść kaparów
garść pokruszonego sera pleśniowego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek do smażenia
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
¼ szklanki bułki tartej
łyżeczka octu ryżowego











Dodatki:
1 czerwona cebula
1 malinowy pomidor
liście rukoli
kiełki
młoda cukinia
2 bułki pełnoziarniste





Składniki na sos ziołowy:
300 g jogurtu greckiego
posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz



Reklama

Przygotowanie:
• Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
• Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty.
• Odsączoną cieciorkę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
• Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.



Media
Reklama

Burgery z bakłażana

Składniki na kotlety:
1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
125 g suchej kaszy jaglanej
1 jajko
5 łyżek parmezanu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
2 łyżki pikantnej papryki w proszku
1 łyżka lubczyku
1 łyżka rozmarynu









Dodatki:
liście zielonej sałaty
garść rukwi wodnej
garść kiełków rzodkiewki
3 pomidory
1 cebula czerwona
2 ogórki kiszone
4 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu
2 bułki pełnoziarniste








Przygotowanie:
• W osolonej wodzie gotujemy kasze jaglaną, według przepisu na opakowaniu.
• Do miski przekładamy pastę z bakłażana, ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, jajko, sos sojowy, łyżkę papryki, lubczyku i rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość miski mieszamy na jednolitą masę za pomocą blendera.
• Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy z powstałej masy płaskie kotlety. Pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
• Bułki kroimy na pół i każdą z połówek smarujemy keczupem i majonezem. Układamy na nich liście sałaty, rukiew wodną, kiełki rzodkiewki, plastry pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego. Następnie wkładamy kotlety z bakłażana, które posypujemy parmezanem.



Media