Mit wokół cholesterolu

Wiele osób żyje w przekonaniu, że nasycone kwasy tłuszczowe powodują choroby serca – głównie poprzez podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Otóż nic bardziej mylnego! Nawet gdyby tłuszcze nasycone i cholesterol w diecie podwyższały jego poziom we krwi, to i tak nie ma to wielkiego znaczenia, ponieważ „podwyższony poziom cholesterolu” nie stanowi ryzyka w chorobach serca.

Reklama

Musimy zmienić myślenie na temat cholesterolu, ponieważ on wcale nie jest naszym wrogiem, a sprzymierzeńcom. Lata błędnej praktyki w sprawie cholesterolu i jego wpływu na organizm człowieka przyczyniły się do powstania opinii, w którą uwierzyło mnóstwo ludzi na całym świecie. Przekonanie jest tak silnie zakorzenione w świadomości ludzi, że specjaliści zajmujący się żywieniem mają dużą trudność w wytłumaczeniu, że jednak jest inaczej.

Jajko – niespodzianka!

Zbliżające się święta Wielkanocne zobowiązują do obalenia kolejnego mitu. Mowa o jajkach, które są podstawowym składnikiem świątecznego menu. Od wielu lat utrzymuje się przekonanie, że spożywanie więcej niż 3 jaj tygodniowo prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu, które jest jedną z głównych przyczyn chorób sercowych. Mit ten obalili naukowcy z Chin i Stanów Zjednoczonych, którzy nie znaleźli żadnego związku między częstym spożywaniem jaj, a chorobą niedokrwienną serca. Zatem jaja powinny zajmować szczególne miejsce w naszym jadłospisie, nie tylko od święta. Dlaczego? Oto 4 powody:

Reklama

Jaja zawierają ogromną ilość różnych składników odżywczych.

Jajka są niskokaloryczne i zawierają 13 witamin i minerałów. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.

W jajku znajduje się białko w najczystszej postaci.

Reklama

Jajko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm.

Jajko pomaga zachować zdrową sylwetkę i sprzyja odchudzaniu.

Jedno jajo o masie około 60 g to 81 kcal. Wzbogacenie posiłków w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.

Jajko chroni oczy, serce i inne narządy.

Żółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

W 2005 roku opracowywane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe badania zmieniły zasady zdrowego odżywiania i zwiększona została zalecana ilość spożycia jajek. W piramidzie żywieniowej, jaja pojawiły się w grupie produktów polecanych w codziennej diecie.

Świąteczne śniadanie w wersji fit

Święta przede wszystkim kojarzą nam się ze smacznymi potrawami – to nie ulega żądnej wątpliwości. Ale nie zawsze słowo „smaczne” oznacza „zdrowe”. Kolejny mit do obalenia? Tak! Potrawy świąteczne mogą występować w wersji fit nie tracąc przy tym walorów smakowych. Niemożliwe? Oto kilka pysznych przepisów z książki Kuchnia fit, których koniecznie trzeba spróbować: pasztet z zielonej soczewicy, jajka faszerowane pieczarkami i pieprzem cayenne, sernik na zimno, barszcz biały ze świeżym chrzanem, święconka wielkanocna. Smacznego!

Wszystkim Państwu życzę wspaniałych, rodzinnych, ciepłych i zdrowych świąt wielkanocnych. Wielkanoc to symbol nowego życia, zmiany, odradzania się. Kibicuję Państwo abyście tegoroczną wiosnę potraktowali jako czas zmiany na lepsze zdrowsze życie. – Konrad Gaca.