Duża liczba obowiązków wymaga nie tylko czasu, ale również sił fizycznych. Są one niezbędne, by sprostać wszystkim zaplanowanym zadaniom. Do tego dochodzą oczekiwania, presja i nerwy. Wysiłek umysłowy, choć posiada odmienny charakter, męczy w równie mocno co praca siłowa. Tymczasem my musimy znaleźć na nie sposób. Jak wspomóc się dietą i pokonać zmęczenie?

Reklama

Znajdź przyczynę, pokonaj złe nawyki

Jeśli obserwujemy u siebie oznaki przemęczenia, powinniśmy w pierwszej kolejności postarać się poznać jego przyczyny. Może być ono wynikiem złej organizacji czasu, konsekwencją niezdrowego stylu życia, braku niezbędnych organizmowi składników odżywczych lub objawem choroby. W zdecydowanej większości chodzi tutaj o złe nawyki i przyzwyczajenia, które sabotują zdrowie takiej osoby. W kontekście codziennych sytuacji ma to duże odbicie w naszym sposobie odżywiania.

Takie zmęczenie objawia się długotrwałym obniżeniem nastroju, utratą apetytu, ospałością, ale i problemami z zasypianiem, rozdrażnieniem, trudnościami z koncentracją, a także spadkiem ogólnej kondycji fizycznej i libido.

Reklama

Bez energii nie ma siły

Przede wszystkim należy zadbać, by dostarczyć sobie tyle energii, by zaspokoić nasze podstawowe funkcje życiowe oraz by starczyło jej jeszcze na podejmowaną aktywność. Tu wchodzi w grę płeć, wiek, wykonywany zawód oraz sposób spędzania czasu wolnego. W następnej kolejności należy zadbać, by składniki odżywcze, które przyjmujemy na talerzu, mogły być rzeczywiście przez nas przyswojone i przetworzone na wspomnianą już energię.

Przeciętnie, zgodnie z zaleceniami specjalistów, kobieta powinna spożywać około 2000 kcal, z czego 270 g (większość) ma pochodzić z węglowodanów, do 70 g z tłuszczów, a 50 g z białek. Z kolei dla mężczyzn rekomendowane jest 2500 kcal, w tym 340 g węglowodanów, do 80 g tłuszczów i 60 g białka. Są to wartości uśrednione i najlepszym wyjściem jest ich indywidualne wyliczenie. Natomiast te dane dają pewien orientacyjny obraz. Przede wszystkim taki, że zbilansowana dieta dostarcza wszystkich składników w odpowiednich proporcjach.

Reklama

Witaminy i minerały na przekór zmęczeniu

Poza tym niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej dawki witamin i minerałów, które wspomagają pracę poszczególnych ustrojów i całego organizmu.

Czego może nam brakować? Otóż żelazo we krwi jest nam niezbędne, by tlen dotarł do wszystkich komórek ciała. Braki na tym polu skutkują właśnie zmęczeniem. Dużo żelaza znajdziemy w mięsie i podrobach, w fasoli, ciemnozielonych warzywach liściastych i czekoladzie.

Ponadto witaminy z grupy B są niezbędne w niemal wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Są szczególnie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, który wpływa na odczuwany przez nas nastrój i kondycję zdolności poznawczych. Znajdziemy je w orzechach, przetworach mlecznych, wątróbce, drobiu, nasionach roślin strączkowych, pełnoziarnistym pieczywie, owocach czy drożdżach.

Zmęczenie może być potęgowane również przez niedobory magnezu, który bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy i białek, aktywuje enzymy trawienne, normalizuje ciśnienie krwi oraz usprawnia działanie układu nerwowego. Magnez znajdziemy w orzechach, pestkach dyni, mleku, warzywach zielonych, bananach oraz po raz kolejny – w czekoladzie.

Cynk odpowiedzialny za przebieg przemian energetycznych, odporność oraz sprawność intelektualną dostarczamy wraz z chudym mięsem, rybami oraz gruboziarnistym chlebem i kaszą.

Ponadto jest ważne, aby posiłki przyjmowane były regularnie, nawet do 6 razy dziennie (choć wówczas powinny być mniejsze objętościowo). W następnej kolejności należy unikać szkodliwych używek, które podnoszą samopoczucie tylko chwilowo, ale na dłuższą metę niweczą pozostałe starania, które wykonujemy na rzecz naszego zdrowia. Jeżeli jednak odżywiamy się w sposób zdrowy, a mimo to zmęczenie jest dalej odczuwalne, należy udać się do lekarza.