Hanna Stolińska - dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie mówi, że jabłka może jeść każdy, chociaż zawierają fruktozę czyli cukier prosty. Ich spożywanie zmniejsza stężenie cholesterolu, zwiększając ten prawidłowy, wspomaga odporność, działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, a w badaniach na szczurach wykazano, że również przeciwnowotworowo. Jabłka zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, pektyn i witaminy C, surowe działają bardzo dobrze na zaparcia.

Reklama

Dodaje, że jabłka należy jeść ze skórką, szczególnie przy cukrzycy czy otyłości. Ponieważ po obraniu mamy mniej błonnika pokarmowego, który hamuje wchłanianie glukozy. Pod skórką jest najwięcej witamin i składników mineralnych. Również dzieci co najmniej od 3 roku powinny jeść te owoce ze skórką - podkreśla Hanna Stolińska.

Jabłka przed jedzeniem należy dokładnie umyć, bo chłoną one pestycydy. Im krócej leżą w chłodni, tym ich wartość odżywcza jest większa. Dlatego lepiej kupować jabłka sezonowe, krajowe.