W Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie zorganizowano konferencję w ramach szwajcarsko-polskiego programu współpracy w tym zakresie.

Liczba osób otyłych rośnie w naszym kraju i według szacunków w 2035 roku będzie to 33 procent osób w wieku 17 - 79 lat. W związku z tym, rośnie liczba chorych na cukrzycę i nadciśnienie.

Reklama

Doktor Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia mówi, że w walce z nadwagą ważne jest czytanie etykiet na opakowaniach z żywnością. Według niej, jeśli już sprawdzamy skład produktu to szukamy dodatków z oznaczeniem E. Natomiast celem programu jest uświadomienie konsumentom, że im więcej tłuszczu jest w żywności, tym większa jest jej wartość energetyczna, która powoduje tycie.

Profesor Iwona Traczyk z Instytutu podkreśla, że przede wszystkim musimy wiedzieć co mamy jeść. Najmniej korzystne są kwasy nasycone zawarte w tłuszczach zwierzęcych, kwasy nienasycone występują w tłuszczach roślinnych, olejach i nasionach. Dieta nie powinna też zawierać zbyt dużo soli i cukrów prostych.

Reklama

Zgodnie z unijnymi przepisami, od 2016 roku na wszystkich opakowaniach z żywnością będą podawane składniki odżywcze - dodaje profesor Hanna Kunachowicz z Instytutu.

Szwajcarsko-polski Program Współpracy w zakresie walki z otyłością kosztuje ponad 5 milionów franków szwajcarskich. Polskie ministerstwo zdrowia daje 15 procent tej sumy. Program będzie prowadzony do 2016 roku.