Sezon na rośliny strączkowe właśnie się zaczyna. Warto więc wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu fasolę, ciecierzycę i soczewicę. Jak wynika z badań naukowców z University of Toronto, dieta obfitująca w "ziarenka", poprawia kondycję serca, zwłaszcza gdy pacjent cierpi na cukrzycę typu 2.

Reklama

Przede wszystkim nasiona roślin strączkowych wpływają na dobry poziom cukru we krwi. Wprowadzenie ich do diety diabetyków zapobiega przedwczesnej śmierci - czytamy w "Daily Mail". Chroni ich bowiem przed chorobą wieńcową i chorobą niedokrwienną serca, co uczeni dowiedli w badaniu z udziałem 121 chorych na cukrzycę typu 2.

Natomiast w przypadku osób zdrowych, fasola, ciecierzyca i soczewica pomagają ustrzec się przed chorobami serca, poprzez m.in. kontrolowanie poziomu cukru we krwi.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu

Reklama