W dużej mierze anemia wynika z niewłaściwego odżywiania. W naszej diecie brakuje żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego. Kobiety mogą też zachorować na anemię, gdy ich miesiączki są obfite. Anemia może pojawić się również u każdego, kto stracił dużą ilość krwi, np. przez częste krwawienie z nosa.

Reklama

Objawy i powikłania anemii

Niedobór żelaza w organizmie może objawiać się na różne sposoby. Nasza skóra, wargi, a także błony śluzowe stają się bledsze. Włosy i paznokcie są łamliwe. Ponadto można zauważyć u siebie niemożność dłuższego skupienia się na jakiejś czynności, pojawiają się bóle i zawroty głowy, osłabienie, senność. Występuje kołatanie serca. W kącikach ust pojawiają się zajady. Chory może mieć problemy z połykaniem i duszności po większym wysiłku. W ostrym przełomie hemolitycznym (ostra postać anemii hemolitycznej) mogą pojawić się dreszcze, gorączka, bóle brzucha, krzyża i głowy.

Jeżeli w odpowiednim czasie nie udamy się z anemią do lekarza, wówczas może to skończyć się poważnymi powikłaniami. Przede wszystkim ulega osłabieniu nasz układ immunologiczny, łatwiej możemy zarazić się jakąś inną chorobą. To jednak nie wszystko. Z czasem mogą pojawić się problemy neurologiczne, zaburzenia psychiczne. Pojawia się zespół „niespokojnych nóg”, zwiększa się drażliwość (jeśli nie wiesz, czym jest zespół „niespokojnych nóg”, to zajrzyj na stronę: http://portal.abczdrowie.pl/zespol-niespokojnych-nog). Chory zaczyna mieć ochotę na różne dziwne i niejadalne produkty, np. ziemię. Skutkiem anemii może być również kamica żółciowa, niewydolność nerek i żółtaczka.

Reklama

Jaka dieta przy anemii?

Osoby zmagające się z anemią powinny przede wszystkim zadbać o to, by ich posiłki były bogate w żelazo (jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, dlaczego żelazo jest takie ważne, to zajrzyj na stronę: http://portal.abczdrowie.pl/na-co-zelazo). Jakie produkty są najbogatsze w ten składnik pokarmowy? Oczywiście mięso, a także podroby (wątroba, nerki, serce) oraz wędliny (czarny salceson). Jeśli znudzą nam się produkty pochodzenia zwierzęcego, można swoją dietę urozmaicić o warzywa, takie jak: sałata, szpinak, cukinia, ziemniaki, natka pietruszki, biała fasola, groch, soja. Do obiadu możemy napić się soku z buraka lub marchwi, na podwieczorek dobrym pomysłem będzie wypicie szklanki kakao.

Komponując dietę mającą pomóc przy anemii, należy wziąć pod uwagę to, że niektóre produkty sprawiają, że żelazo wchłania się znacznie gorzej. Należy szczególnie uważać na kawę i herbatę. Ograniczmy spożywanie brunatnego ryżu i otrąb. Ponadto postarajmy się jak najbardziej ograniczyć podjadanie słodkości. Trzymając się powyższych zasad i korzystając z porad lekarza, anemia z pewnością nie będzie taka straszna.

Reklama

Leczenie anemii

Kiedy zauważymy u siebie powyższe objawy, to warto udać się do lekarza, aby zlecił badania krwi. Jeśli rzeczywiście będzie to anemia i spowodowało ją nieprawidłowe odżywianie, to należy przede wszystkim popracować nad swoją dietą. Należy włączyć do codziennego menu produkty bogate w żelazo. Czasem jednak anemia jest tak zaawansowana, że nawet zmiana diety nie jest w stanie nam pomóc. Wówczas lekarz przepisuje preparaty zawierające żelazo, np. w zastrzykach lub tabletkach.

Czasem przyczyną anemii jest nagła utrata krwi. W takiej sytuacji można poradzić sobie z tym, gdy do organizmu chorego zostanie przetoczona krew.

Nie zawsze jednak anemię można całkowicie wyleczyć (np. anemię megaloblastyczną). Choroba ta może nam towarzyszyć do końca życia.