Aby dojść do tych wniosków, Amerykańscy naukowcy przyjrzeli się danym ponad 65 tysięcy osób w latach od 1991 do 2009 roku. Sprawdzali, jak dieta wpływa na zdrowie, w tym również na słuch wolontariuszy w podeszłym wieku. Zaobserwowali, że osoby, które jadły dwie porcje tłustych ryby tygodniowo, były o 20 proc. mniej zagrożone głuchotą.

Reklama

Znajdujące się w tłustych rybach kwasy omega-3 nie tylko działają ochronnie na słuch. Jak wynika z wcześniejszych badań, zapobiegają również chorobom serca, demencji, depresji i nowotworom. Już w 2008 roku uczeni ustalili, że dwie porcje ryb tygodniowo zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem.

Wyniki badań zostały opublikowane w internetowym wydaniu "American Journal of Clinical Nutrition".

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>